Wrocław, ul. Smoluchowskiego 48
tel.: +48 71 320 3318, wctt@wctt.pl
Facebook » | Google+ » | więcej »
Logo WCTT »
Termin: 11.03.2015 r.
Miejsce: Wrocławskie Centrum Transferu Technologii Politechnika Wrocławska, ul. Smoluchowskiego 48 Wrocław, budynek B-11 (mapa).
Opis szkolenia:
Podczas szkolenia zaprezentowane zostaną najważniejsze informacje praktyczne dotyczące wdrażania i audytowania różnych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności takich jak: system HACCP, norma ISO 22000, standardy sieciowe BRC i IFS. Ponadto omówione zostaną najnowsze wymogi prawne dla przedsiębiorstw produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze. Szkolenie pozwoli zorientować się w aktualnych przepisach prawa żywnościowego oraz pozyskać najnowsze, praktyczne informacje związane z wdrażaniem i audytowaniem systemów zarządzania jakością w branży spożywczej.
Podczas szkolenia omówione zostaną najnowsze zmiany w normach dotyczących systemów zarządzania jakością (ISO 9001, ISO 22 000) oraz standardach sieciowych BRC i IFS w związku z wprowadzeniem w najbliższym czasie ich znowelizowanych wersji.
Program:
8.30 | Rejestracja uczestników |
9.00 | Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aktualne wymagania prawne Polski i Unii Europejskiej oraz zmiany w przepisach prawnych dotyczących produkcji żywności. Normy i standardy stosowane w produkcji i dystrybucji żywności. |
10.30 | przerwa kawowa |
10.45 | Norma ISO 22000- najważniejsze informacje, zmiany, korzyści z wdrażania. Certyfikacja na zgodność z wymaganiami ISO 22000- informacje praktyczne. Standardy sieciowe: BRC i IFS- nowe edycje (wersja 7), najważniejsze wymagania, korzyści z wdrażania, na co zwracać uwagę przy wdrażaniu, najważniejsze zmiany. Food defence. |
12.15 | przerwa kawowa |
12.45 | Certyfikacja na zgodność ze standardami BRC i IFS- informacje praktyczne. Jak skutecznie audytować systemy zarządzania jakością w branży spożywczej- dyskusja, uwagi praktyczne. Inne standardy stosowane w zakładach branży spożywczej i pokrewnych. |
14.15 | Podsumowanie, dyskusja, rozdanie certyfikatów. |
Cel szkolenia:
Zapoznanie się z najnowszymi wymaganiami prawnym dotyczącymi żywności oraz z najczęściej wdrażanymi standardami i systemami zapewnienia jakości w przemyśle spożywczym. Zapoznanie się ze zmianami dotyczącymi nowych wersji standardów sieciowych. Odbycie szkolenia może pomóc w podjęciu ewentualnej decyzji dotyczącej wdrażania i certyfikowania systemów zarządzania jakością, a podmiotom posiadającym już takie standardy pomoże w ich doskonaleniu, nowelizacji, aktualizacji i przygotowaniu do re certyfikacji.
Adresaci szkolenia:
Wymagania wstępne względem uczestników: Podstawowa wiedza dotycząca systemu HACCP.
Ukończenie szkolenia: Uczestnicy otrzymają certyfikat potwierdzający odbycie szkolenia.
Prowadzący szkolenie: Dr nauk wet. Katarzyna Kosek-Paszkowska - audytor wiodący HACCP, ISO 9001, ISO 22 000, BRC.
Zgłoszenie na szkolenie:
Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu proszone są o przesłanie wypełnionego i podpisanego formularza zgłoszeniowego (formularz) na adres email marcin.haremza@wctt.pl, do dnia 27.02.2015. Z powodu ograniczenia liczby miejsc, w szkoleniu może wiąć udział tylko jedna osoba z danej firmy. Decyduje kolejność zgłoszeń. Potwierdzenie przyjęcia na szkolenie zostanie przesłane emailem.
W razie dodatkowych pytań pozostaję do Państwa dyspozycji.
Kontakt:
Marcin Haremza
Tel. 71 320 41 94
e-mail: m.haremza@wctt.pl